Cetatea din Arad, alaturi de cetatea din Alba Iulia, cea din Timisoara, cea din Oradea si cea din Fagaras, sunt cele cinci fortificatii de tip vouban (in forma de stea) din Romania. Cetatea din Arad este singura inchisa, gazduind acum o unitate militara. Mai mult, monumentul este in stare avansata de degradare. Fortificatia a fost construita din ordinul imparatesei Maria Tereza a Austriei intre 1763-1783 si putini stiu ca aici a fost intemnitat Gavrilo Princip, asasinul arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg. Acum, Primaria Arad vrea sa ia in administrare cetatea, insa restaurarea ei costa circa 220 milioane de euro, potrivit estimarilor.
Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea cum arata cetatea in prezent si imagini de epoca
"Saptamana trecuta am dat o hotarare de Consiliu local prin care am cerut cetatea Guvernului. Speram ca intr-o luna sa vina la noi. In acest moment fortificatia este administrata de Ministerul Apararii. Este regretabil ca exista o astfel de imagine publica a acestei cetati, ca ea se afla in paragina. Asta confirma ca Ministerul s-a ocupat propriu-zis doar de instructie, nu si de reabilitarea cetatii. Cred ca parteneriatul pe care l-am inceput cu Ministerul Apararii din 2010, care a fost blocat in 2012, sa se deblocheze in acest an, si sa indeplinim noi, primaria, si a treia conditie de reabilitare a unitatii militare Gai. Lucrul acesta se va intampla pana in 2015. Atunci armata se muta in unitatea militara Gai, iar noi vom prelua activitatea din Cetate", a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falca, pentru HotNews.ro.
Dupa ce cetatea va fi administrata de primarie, edilul vrea sa organizeze un concurs international de idei pentru restaurarea edificiului. "Pana la preluarea cetatii trebuie sa pregatim documentele tehnico-edilitare, incepand de la un concurs de idei, sa vedem ce putem realiza in cetate, cum punem in valoare f