Victor Ponta da din umeri si spune ca nu sunt bani. Rectificarea bugetara va fi cu siguranta negativa. Adica se va taia. Despre scaderile de fiscalitate promise de USL prin campania electorala, nici poveste.
Dimpotriva, se fac tot felul de simulari ale majorarilor de fiscalitate. Nu cred ca va fi atacata direct cota unica, pentru ca problemele electorale ale PSD vor fi imense, dar sunt sigura ca se vor gasi alte modalitati de a mai jumuli un ban. Sau iluzia jumulirii unui ban in plus.
In timp ce cauta bani, guvernul nu pare a se opri macar o clipa pentru a se intreba de ce se intampla ceea ce se intampla. De ce sunt mici veniturile bugetare?
Si ar descoperi ca sunt asa pentru ca politica economica si fiscala a guvernului nu permite niciun alt rezultat decat fix cel pe care il avem.
De unde vin incasarile la buget? Din taxe si impozite. In primul rand din TVA, din impozitul pe venit si pe profit. Ca incasezi mult din TVA, taxa cu colectarea cea mai facila, trebuie sa ai consum mare, sa circule banul. Dar consumul este mic deoarece creditarea ramane inhibata, pentru ca inflatia si, implicit, preturile cresc, pentru ca somajul creste, iar salariile stagneaza, in cel mai bun caz.
De ce? Pai, sa vedem de unde vin banii pentru salariile care sa miste consumul. In principal din mediul de afaceri, din mediul privat, din zona IMM-urilor. Ele genereaza cele mai multe locuri de munca si cele mai stabile in acelasi timp, pentru ca multinationala e ca pasarea calatoare. Azi vine, maine pleaca unde e mai bine, si e normal sa fie asa.
Dar mediul de afaceri gafaie sufocat de suprareglementare, de birocratie, de coruptie, de fiscalitate excesiva. De la inceputul anului au intrat in insolventa peste 10 mii de firme, un numar record. Asta inseamna locuri de munca pierdute, inseamna somaj, inseamna ca statul pierde