Sărăcia s-a menţinut la un nivel stabil în timpul crizei din 2008-2009 şi a început să înregistreze o scădere în 2010, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
Nivelul sărăciei în Republica Moldova s-a redus semnificativ în ultimii trei ani, arată un raport al Băncii Mondiale. “Incidenţa sărăciei este în continuare cea mai înaltă în zonele rurale, în special în rândul fermierilor şi lucrătorilor agricoli. Investiţiile în producţia agricolă poate contribui la reducerea substanţială a sărăciei. Rata sărăciei în Republica Moldova a scăzut la 17,5% în anul 2011, ca urmare a majorării pensiilor şi salariilor din sectorul public. Sărăcia s-a menţinut la un nivel stabil în timpul crizei din 2008-2009 şi a început să înregistreze o scădere în 2010", se mai spune în raport.
Republica Moldova rămâne vulnerabilă la şocurile externe
Potrivit raportului BM, investiţiile publice finanţate din surse interne au scăzut atât ca pondere din Produsul Intern Brut(PIB), însumând doar 0,7% din PIB, cât şi ca parte din totalul cheltuielilor investiţionale. PIB-ul se aşteaptă să crească cu 4-5% în următorii doi ani, dar Moldova rămâne vulnerabilă la o serie de şocurile externe.
“Criza din zona euro s-ar putea agrava, subminând exporturile şi fluxurile de remitenţe ale Moldovei. Un şoc negativ al preţului la petrol ar putea direcţiona economia Rusiei într-o recensiune, rezultând într-o scădere semnificativă a remitenţelor şi a cererii de export din Rusia. Deficitele mari structurale ale contului curent fac Moldova vulnerabilă la variaţiile fuxurilor de finanţare externă. Sectorul agricol este sensibil la riscurile legate de condiţiile climatice, care por afecta echilibrele macroeconomice şi fiscale şi existenţa oamenilor săraci din mediul rural. Creşterea creditelor neperformante ar putea agrava şi mai mult rata suficienţei de capital a unor instituţii financiare public