Conducerea Institutului Clinic Fundeni a demarat o anchetă internă asupra activităţii de transplant în general şi a transplantului de rinichi în special, după suspiciuni privind traficul de organe, ridicate de un reportaj cu camera ascunsă.
În cadrul unui reportaj filmat cu camera ascunsă şi difuzat ieri de televiziunea Digi24, o infirmieră şi o asistentă de la Institutul Clinic Fundeni intermediază realizarea unui transplant cu un rinichi cumpărat de pe internet cu 30.000 de euro.
Acesta este un fragment din discuţia dintre reporter şi o asistentă de la Institut:
Reporter: Au mai fost făcute operaţii cu donatori luaţi de pe internet?
Asistentă: Da, s-au făcut. Dânsul (doctorul - n.r.) nu vă lasă să îi daţi ceva înainte (avans din plata pentru rinichi - n.r. ) la donator. O să îl consulte, o să îi facă fel şi fel de investigaţii.
Reporter: Dar se poate, da?
Asistentă: Da, da, nu e nicio problemă...
Reporter şi o altă asistentă, de la secţia de Urologie:
Asistentă: Intraţi la dânsul, vă faceţi că omiteţi că e contracost (rinichiul - n.r. ).
Reporter: Un alt medic din echipa dânsului, mai e cineva? Doar dânsul operează?
Asistentă: Dânsul e mâna întâi, el e pionul principal. Toate listele de transplant, dânsul le face. Îi e frică de scandal, vă daţi seama. Cine ştie ce se aude în presă. Că donatorul de obicei face scandal. Tuturor le e frică de scandal, e vorba de locul de muncă.
Manager: Niciun transplant de rinichi de la donatori neînrudiţi în ultimul an
„Transplantul realizat cu organe cumpărate este ilegal în România şi se pedepseşte cu 7 ani de închisoare. Acesta este motivul pentru care, la Institutul Clinic Fundeni am realizat acum 18 luni o nouă practică: deşi Legea permite efectuarea transplantului cu organe de la donatori neînrudiţi, cu condiţia ca donarea să fie benevolă, pentru a evita ri