Aproximativ 15 femei, dintre cele 2.800 de vrâncence care și-au făcut până în prezent testul gratuit Babeș Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, au fost nevoite să se prezinte la medici specialiști. Medicul Alin Lazea, coordonatorul Programului de Screening în județul nostru, ne-a precizat că rezultatul acestor paciente nu a fost în parametrii indicați, motiv pentru care au fost direcționate către medici specialiști pentru investigații suplimentare. Potrivit medicului Lazea, numărul probelor citite a ajuns la 2.800, din cele 2.900 recoltate, astfel că timpul de așteptare a rezultatelor s-a micşorat.
Numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeş Papanicolau, este de 87. Majoritatea celor înscrişi în program sunt din Focşani. Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv Maria Caştu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul DSP. Acest program va fi implementat încă 4 ani de acum înainte, medicii preconizând că peste 25 de mii de vrâncence vor beneficia de teste gratuite Babeş Papanicolau.
Ginecologii recomandă tuturor femeilor să îşi facă testul Babeş Papanicolau, deoarece el poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar la nivelul colului uterin, în acest fel putând fi luate măsuri pentru a preveni apariţia cancerului. Acest test este foarte important, având în vedere că orice femeie este predispusă la cancerul de col uterin. Această boală debutează asimptom