Scandalul supravegherii, de către NSA, a telefonului mobil al cancelarului Merkel, domină reuniunea la vârf a UE. Şefii de stat şi de guvern ştiu că oricine poate fi vizat. Neîncrederea faţă de SUA ia amploare.
Întâmplare sau nu? Şefa guvernului german Angela Merkel a sosit la reuniunea la vârf a UE la bordul unei maşini de serviciu cu numărul "007", numărul licenţei de agent al legendarului James Bond.
Reuniunea se desfăşoară într-adevăr într-o atmosferă de serviciu secret şi tinde să devină "una a ascultării telefoanelor mobile", chiar dacă agenda este dominată de probleme economice. La sosirea la Bruxelles, Merkel, victimă a interceptărilor serviciului secret american NSA, a declarat că astfel de practici sunt inacceptabile între prieteni. Adresându-se administraţiei Obama, care a dat asigurări prin telefon că mobilul cancelarului nu este supravegheat, ea a adăugat că se impun în context măsuri de reinstaurare a încrederii.
Vâlvă a produs în clădirea în care se desfăşoară reuniunea, ştirea, apărută ieri seară, potrivit căreia ziarul britanic The Guardian, a intrat în posesia unei liste cu 35 de politicieni de top internaţionali, ascultaţi şi ei de NSA. Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că el nu este ascultat "după părerea sa". Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut şefilor de stat şi de guvern europeni, să suspende schimbul de date bancare cu SUA, cunoscut sub denumirea SWIFT. Acelaşi lucru ceruse deja de miercuri Parlamentul European. Schulz a declarat că el se protejează cu ajutorul unei tehnologii învechite de tentativele serviciilor secrete de a-i asculta convorbirile telefonice. "Nu pot fi supravegheat de NSA fiindcă telefonul meu mobil se numără între puţinele care nu pot fi ascultate. Tehnologia a fost inventată încă în timpul domnului Bell, inventatorul telefonului". La rândul ei, comisarul european Viviane Re