Unu din trei români suferă de o boală psihiatrică, chiar dacă în ţara noastră nu există dare epidemiologice clare, spune profesorul Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova.
În ţările Uniunii Europene, peste 38% din populaţia cu vârste între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric. În România nu există statistici concludente privind starea de sănătate mintală a populaţiei, însă medicul craiovean, care este şi preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, estimează că o treime dintre români suferă de o afecţiune psihiatrică, într-un interviu pentru Agerpres.
„Noi am făcut un studiu la Craiova în 1979-1980 şi ne-au ieşit atunci 18% dintre participanţi cu diagnostic psihiatric şi 15% cu tulburări psihice izolate, deci şi atunci totalul era de o treime persoane cu probleme. Asta era în 1980, dar în 2011 38,2% din populaţie posedă un diagnostic psihiatric. Oricum, cei care se ocupă de multă vreme de epidemiologie psihiatrică au susţinut că una din trei persoane ar trebui să beneficieze, să aibă posibilitatea să beneficieze, de un ajutor psihiatric de specialitate”, a declarat medicul.
Creşterea incidenţei bolilor psihiatrice din ultimii ani poate fi pusă şi pe seama crizei economice şi a presiunii din viaţa de zi cu zi. „Acum aproximativ 100 de ani, un psihiatru important, Durkheim, a făcut un studiu şi a demonstrat că în toate perioadele de criză creşte rata suicidului, ceea ce s-a întâmplat şi aici. Dar factorii economico-sociali sunt foarte importanţi. Pe de o parte, această presiune de fiecare zi - mulţi oameni îşi fac probleme legate de ce mănâncă, de unde plătesc facturile, şi alte griji - are, prin repetiţie, un efect de ciocan în cap. zice că nu intervine chestiunea legată de morală ca factor în suferinţele psihiatrice”, mai spune psihiatrul.
Stilul de viaţă mai alert şi bombardamentul infor