În data de 27 octombrie, se împlinesc 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, ridicat de către Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu
Sâmbătă, 26 octombrie, TVR 2 a programat la ora 17.00, o emisiune-eveniment in memoriam Constantin Brâncuşi, cel pe care scriitorul şi criticul de artă francez Jean Cassou îl denumea „unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" şi pe care sculptorul englez Henry Moore îl descria ca fiind „acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure". Emisiunea este preluată de TVR HD duminică (27 octombrie, de la ora 20.00) şi este disponibilă simultan online pe TVR+.
Moderatoarea Daniela Zeca Buzura îi are ca invitaţi pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi pe realizatorul de televiziune Cornel Mihalache, regizor şi scenarist al documentarului „Codul lui Brâncuşi”, care a fost difuzat în cadrul Campaniei TVR „Mari Români”.
Brâncuşi figurează astăzi în dicţionarele de artă drept sculptor francez de origine română, fapt care se datorează refuzului guvernului comunist din România, din 1950, de a primi lucrările pe care marele artist le dăruise, prin testament, ţării sale natale. Brâncuşi voia să se întoarcă acasă. Atelierul parizian era ca o mică Românie pe care dorea s-o repatrieze înainte de dispariţia sa. Acest mare dar i-a fost refuzat, iar Brâncuşi s-a decis să renunţe la cetăţenia ţării sale.
Daniela Zeca Buzura îi invită pe telespectatori să-l cunoască pe omul şi pe artistul Constantin Brâncuşi şi să afle detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi creaţia sa, dincolo de numărul impresionant de cărţi, de articole sau de studii care descriu realizările sale de geniu. Emisiunea „Brâncuşi, sculptorul luminii” face parte din seria de emisiuni-eveniment pe care TVR 2 le dedică anul acesta celebrării unor simboluri şi personalităţi remarcabile ale culturi