Culorile, roadele şi aromele toamnei, alături de gospodari şi gospodine din sat, greieraşi şi harnice furnicuţe, bunătăţi culinare şi Zâna Toamnă şi-au dat întâlnire la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, în cadrul primei ediţii a proiectului educativ “Toamnă bucovineană”.
Prichindeii, coordonaţi de cadre didactice ale unităţii şi ajutaţi de părinţi, au încercat să ilustreze cât mai creativ bogăţiile şi roadele toamnei, fiecare sală de clasă imitând fie peisaje autumnale, fie şezători săteşti, fie meşteşuguri străvechi sau datini uitate.
Astfel, proiectul “Toamnă bucovineană” s-a dorit a fi o cale de promovare în cunoaşterea specificului local autentic, cu atât mai mult cu cât elevii vor deveni purtătorii şi susţinătorii acestor valori în spaţiul cultural românesc şi european.
Potrivit prof. Gabriela Mihai, director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1, “având în vedere pierderea tot mai accentuată a unei identităţi locale şi deteriorarea fondului tradiţional autentic, precum şi tendinţa de substituire a specificului local, cu unul împrumutat, este necesar ca în cadrul unei comunităţi locale să se desfăşoare continuu acţiuni de cunoaştere, de însuşire şi de păstrare a valorilor comunităţii”.
Costume populare vechi de zeci de ani
Dat fiind faptul că tradiţiile autentice, meşteşugurile şi chiar bucătăria Bucovinei constituie o carte de vizită a zonei, în centrul atenţiei celor implicaţi s-au situat tocmai aceste aspecte ce ne fac cinste şi care, în mod imperios, trebuie cunoscute şi transmise mai departe de cei mici.
Sala clasei a II-a A a arătat întocmai ca o şezătoare în care oamenii satului se întâlnesc pentru a lucra, a povesti sau a glumi. În faţa clasei, elevii au admirat o poartă bucovineană şi două manechine costumate tradiţional ce au înfăţişat cu fidelitate portul de altădată, lângă acestea stând coşuri cu roade ale toamnei, rând