Numele de Dimitrie (varianta cu iz bisericesc) sau Dumitru (varianta populara) mosteneste pe anticul Demétrios, si spune si el despre capacitatea de preluare, de pastrare si de primenire a crestinismului, care-si insuseste si adauga tot ceea ce avea bun lumea veche. Dumitru este, alaturi de alte cateva, unul dintre acele nume cu mare folosinta pana relativ de curand la romani, pe care si-l poate afla mai fiecare in genealogia apropiata, asadar fara sa rascoleasca prea mult. Din pacate, astazi sunt tot mai putini cei care pun copiilor sau finilor lor acest nume, cu rezonanta placut aspra, atat de barbateasca.
Numele de Dumitru ni-l evoca instantaneu pe parintele Dumitru Staniloae, una dintre rodirile cele mai minunate cu care a binecuvantat Dumnezeu pamantul romanesc, binecuvantare destul de ignorata, raportat la plinatatea ei. Va trece o vreme mai indelungata sau mai scurta (lucrul acesta nu are importanta absoluta, Dumnezeu va veghea asupra lui) si, atunci cand timpul se va plini, parintelui i se va recunoaste, probabil, adaugarea la salba de Sfinti Dimitrie care impodobeste Biserica.
Poate ar trebui amintit si faptul ca, datorita tocmai desei folosinte, acest nume, diminutivat, a devenit acela al unui personaj creat de Ion Luca Caragiale, ajuns aproape legendar si considerat de multi reprezentativ pentru arealul mic burghez bucuresteano-ploiestean (sau chiar “regatean”): Mitica!
Sfantul militar
Ca si in cazul Sfantului Gheorghe, pentru Sfantul Dimitrie domina reprezentarea in chip de cavaler. Lucrul acesta este evident si in cazul icoanelor taranesti.
Numele de Dimitrie (varianta cu iz bisericesc) sau Dumitru (varianta populara) mosteneste pe anticul Demétrios, si spune si el despre capacitatea de preluare, de pastrare si de primenire a crestinismului, care-si insuseste si adauga tot ceea ce avea bun lumea veche. Dumitru este, a