Soţii care nu se mai înţeleg şi cad de acord asupra condiţiilor separării pot apela la notar pentru desfacerea căsătoriei, indiferent dacă au copii minori sau nu.
Notarul public este abilitat potrivit legii (articolul 375 din noul Cod Civil) să constate desfacerea căsătoriei prin acord al soţilor şi să dispună eliberarea certificatului de divorţ, indiferent dacă soţii au sau nu copii minori născuţi din căsătorie, din afara acesteia sau adoptaţi.
Divorţul încheiat prin acord, la notariat, prezintă multiple avantaje faţă de cel pronunţat în instanţă, atât din punct de vedere al timpului în care se finalizează (30 de zile), al costurilor reduse (preţul minim pleacă de la 620 lei, inclusiv TVA), cât şi al confidenţialităţii procedurii.
Actele necesare pentru un divorţ prin acord: actele de identitate ale celor doi soţi; certificatele de naştere; certificatul de căsătorie.
Competenţa teritorială de soluţionare a cererilor de divorţ de către notari este una alternativă: soţii pot divorţa atât la un birou notarial din localitatea unde au încheiat căsătoria, cât şi la notariatul unde se află domiciliul lor comun la momentul formulării cererii de divorţ.
Cererea de divorţ se depune la notariat de către ambii soţi sau prin reprezentantul lor împuternicit cu procură autentică. După înregistrarea cererii, se acordă un termen de 30 de zile pentru eventuala ei retragere. La termenul fixat, notarul se asigură că sunt prezenţi ambii soţi, personal, că soţii sunt de acord cu numele pe care îl vor purta după finalizarea procedurii, că îşi menţin celelalte declaraţii date cu ocazia depunerii cererii, că îşi pot exprima consimţământul liber şi neviciat şi că niciunul dintre soţi nu este pus sub interdicţie.
Dacă este cazul unui divorţ într-o familie care are copii minori, preţul minim al procedurii pleacă de la 868 de lei.
Dacă soţii convin