Exit Mihail Saakașvili. Incertitudini legate de evoluţia viitoare a Georgiei.
Duminică georgienii vor merge sa voteze pentru un nou preşedinte. Mikail Saakashvili, preşedintele lor de dupa „revolutia trandafirilor” din noiembrie 2003, nu mai are dreptul la un nou mandat şi va trebui sa lase modernul palat prezidenţial de la Tbilisi unui alt locatar.
Pentru unii georgieni, Mikail Saakaşvili va ramine eroul „revolutiei trandafirilor”, care l-a îndepărtat de la putere pe Eduard Şevardnadze şi care a deschis in nou capitol in istoria acestei ţări sud caucaziene. Cei care il vad in aceste culori pe liderul de la Tbilisi susţin cu tarie că a fost un factor modernizator pentru societatea georgiana, traditionalista si cu multe reflexe ale perioadei sovietice.
Alţii vad in el un lider autoritar care a opresat opozitia, care şi-a persecutat rivalii şi care şi-a dus ţara intr-un război de necîştigat cu Rusia, rezultat prin pierderea a 30 % din teritoriul ţării.
Saakașvili îşi înţelege unele din greşelile trecutului aşa cum a declarat în ultimul său discurs la Naţiunile Unite, discurs care a provocat retragerea ostentativa a delegaţiei Rusiei din sală:
„În goana noastra pentru a impune o nouă realitate, împotriva unor ameninţări interne şi externe, am luat-o de multe ori pe scurtătură şi am făcut cu siguranţă greşelu, am mers căteodata prea departe şi altp data nu îndeajuns de departe. Imi asum in întregime responsabilitatea pentru toate eşecurile…
Thomas de Waal de la Centrul Carnegie din Washington crede ca greşeala cea mai mare a lui Mikail Saakaşvili a fost de a încerca o modernizare a societăţii georgiene, fără însă angajarea acesteia:
„Problema e ca fost o monernizare de sus în jos, fara a angaja societatea. A fost ideea că impunem un regim luminat, occidentalizat, modern şi ca vom folosi