Apneea obstructivă de somn (AOS) este asociată cu leziuni ale miocardului, nu doar cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, relevă un studiu publicat în 'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine', informează Europa Press.
"Cu toate că AOS are legătură cu creșterea riscului cardiovascular, a fost greu să se stabilească o asociere cauzală (cu leziunile miocardului), din cauza relației dintre OSA și alți factori de risc', scrie cercetătorul Amil M. Shah, de la Spitalul Brigham din Boston (SUA). "În studiul nostru, am putut demonstra că cel mai mare pericol constă în faptul că AOS are legătură cu nivele crescute ale troponinei T înalt sensibile (hs—TnT), ceea ce sugerează rolul leziunii de miocard subclinice în relația dintre AOS și insuficiența cardiacă', mai spune doctorul Shah.
La studiu au participat 1.645 de oameni, adulți și de vârstă avansată, care — la începutul studiului — nu sufereau de boli coronariene sau de insuficiență cardiacă și care au fost supuși unui test de polisomnografie pe timpul nopții. Evoluția participanților la studiu a fost urmărită în medie timp de 12,4 ani, iar gravitatea sindromului AOS a fost catalogată drept zero, ușoară, moderată sau severă, în funcție de indicele privind respirația.
"Rezultatele obținute au sugerat că există o legătură între leziunea de miocard subclinică și creșterea riscului cardiovascular observat la pacienți cu OSA', a precizat doctorul Shah.