Pe strada Ștefan cel Mare, denumită, în trecut, “Strada Mare”, era o intensă activitate comercială, dar şi una culturală. Acum, domină ruinele şi multe magazine care comercializează materiale de construcţii.
La începutul secolului trecut, unul dintre cele mai circulate locuri din oraş îl reprezenta Strada Mare. Aici se aflau cei mai mulţi meşteşugari şi comercianţi din Roman. Centrul vechi al oraşului Roman îmbina centrul comercial, până la actuala stradă Dobrogeanu Gherea, cu zona rezidenţială, până în dreptul gării. Dacă centrul comercial a fost distrus aproape total în anii ’80, prin excavarea străzii şi construirea pietonalului, sub nivelul iniţial al străzii – în încercarea de înlăturare aproape completă a beciurilor suprapuse care se aflau situate sub nivelul străzii -, partea rezidenţială a rămas în mare parte.
Dărâmături, faţă în faţă cu monumente de arhitectură
În anii ’90, s-a discutat despre reamenajarea zonei rămase din centrul vechi, existând mai multe intenţii în acest sens, cu sprijin guvernamental, chiar, constatăm azi degradarea accentuată a multora dintre imobilele situate aici şi, ceea ce este mult mai grav, dispariţia unor imobile.
Astăzi, strada Ștefan cel Mare recuperează greu din gloria de altădată. Biserica romano-catolică “Sfânta Tereza a pruncului Isus” şi Cercul Militar sunt printre puţinele clădiri care au trecut proba timpului. Restaurantul şi grădina de vară “Casa Romaşcană” mai încântă, încă, ochiul trecătorilor. În rest, pe lângă un magazin care comercializează biciclete, câteva unde se vind anvelope, o pizzerie şi o librărie, se regăsesc cel puţin zece magazine cu materiale de construcţii.
Reabilitarea şi modernizarea străzii pe fonduri europene, prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, a adus o altă problemă, legată de proprietarii din zonă. Unii au revendicat imobile şi le-au lăsat în para