Internetul a contribuit la raspandirea unor informatii alarmante in legatura cu mancarea si bautura noastra.
Printre cele mai mari mituri referitoare la mancarea si bautura ta se numara orezul cu arsenic, indulcitorii artificiali din suc si somonul cu toxine in el, scrie Fox News.
Somonul crescut in ferme
In mediul virtual au aparut informatii conform carora in nordul Atlanticului ar exista somon cu bifenili policlorurati si dioxine in el. Intr-adevar, somonul crescut in ferme speciale in aceasta regiune a globului are o concentratie de contaminanti de pana la opt ori mai mare decat pestele din mediile salbatice.
Dioxina si bifenilii policlorurati sunt substante cancerigene, iar expunerea copiilor la ele poate duce la probleme neurologice. Totusi, beneficiile pentru sanatate oferite de somon sunt numeroase.
Expertul Walter Willett, de la Universitatea Harvard, sustine ca trebuie sa consumam somon fara teama de alte probleme, caci castigul pentru sanatate este mai important decat riscul unor boli.
Porumbul si soia modificate genetic
Aceste cereale au fost modificate genetic de americani pentru a omori insectele si a tolera ierbicidele. Din acest porumb se fac amidon, malai, sirop si ulei, ele gasindu-se in mancarea procesata.
Soia modificata genetic sa gaseste chiar si in branza tofu si in hrana animalelor a caror carne o mancam. Exista studii care arata ca asemenea produse pot duce la acumularea de kilograme nedorite si chiar la alergii.
Nu exista insa studii care sa arate ca oamenii pot avea asemenea probleme. Pericolul vine din alta parte. Fermierii sunt nevoiti sa foloseasca pesticide pentru a combate daunatorii care afecteaza culturile deoarece acestia s-au adaptat la substantele folosite.
Astfel, expunerea la pesticide a fost pusa in legatura cu