Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la începutul săptămânii în SUA cu reprezentanţii companiilor americane ExxonMobil, Chevron, Motorola, HP şi IBM.
SUA sunt pe locul 9 în topul investi¬torilor străini în România, cu un stoc al investiţiilor la nivelul lui 2012 de 1,8 mld. dolari. Nivelul schimburilor comerciale este de 2,4 mld. dolari, cu excedent comercial pentru România – 1,4 mld. dolari exporturi şi 800 mil. euro importuri.
Sectoarele care au atras cele mai multe investiţii americane în România sunt in¬dustria auto, industria construcţiilor de ma¬şini, utilajele şi echipamentele, agricultura.
Gigantul ExxonMobil a semnat la sfârşitul anului 2008 un acord de explorare, împreună cu OMV Petrom de hidrocarburi la Marea Neagră. Potrivit acordului, Exxon îşi asumă 50% din riscuri, 50% din investiţiile necesare şi va intra în posesia a 50% din producţia rezultată în cazul în care explorările vor avea succes. Lucrările de explorare ale celor două companii au început în august 2009. La începutul acestui an OMV şi Exxon au anunţat o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră (în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm), estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42 - 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3 - 6 ori consumul anual al României.
La acest moment Chevron, al doilea grup petrolier din SUA, este, probabil, cea mai cunoscută companie americană în România. Scandalul recent al gazelor de şist de la Pungeşti (Vaslui), unde locuitorii s-au opus începerii lucrărilor de explorare, a determinat gigantul american să facă un pas înapoi şi să anunţe amânarea operaţiunilor în zona Vaslui. Începând cu 2010 Chevron a primit licenţe de explorare a gazelor de şist în trei blocuri situate în regiunea Constanţa (lângă Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche) în jur de 2.700 km pătraţi, întreaga pro