Un european din trei suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, adică de insomnie, anxietate şi depresie, ba chiar şi de tulburări asociate morţii celulelor cerebrale. Testele de inteligenţă, dar şi zilele întregi de tăcere asigură longevitatea „maşinăriei de control“.
Creierul nu îmbătrâneşte întotdeauna odată cu noi, ci în unele cazuri – tot mai multe în ultimii ani – el îmbătrâneşte înaintea noastră. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Ruth Halloran, de 96 de ani, din Boston (SUA), al cărei creier arată şi funcţionează ca unul cu aproximativ 20 de ani mai tânăr, potrivit rezultatelor investigaţiilor imagistice.
De altfel, Ruth este independentă, se mişcă şi gândeşte ca o persoană mult mai tânără, nu pentru că ar fi avut un regim special de viaţă sau pentru că ar fi apelat la vreun tratament revoluţionar. „Pur şi simplu, am dus un stil de viaţă sănătos, fără excese de niciun fel“, spune femeia pentru „The Boston Channel“.
Excesul ponderal grăbeşte îmbătrânirea
Ruth a luat parte la un studiu, derulat pe parcursul mai multor ani, „Framingham Heart Study“ (Studiul Framingham pentru Sănătatea Inimii), în cadrul căruia s-au analizat efectele stilului de viaţă asupra inimii, dar şi asupra creierului.
Ea este una dintre puţinele excepţii, potrivit oamenilor de ştiinţă care au realizat cercetarea. „În cele mai multe cazuri, creierul îmbătrâneşte prematur, pe fondul hipertensiunii arteriale, al diabetului, al fumatului şi al excesului ponderal. Cel mai important este să controlăm toate aceste probleme la vârsta mijlocie, critică în ceea ce priveşte îmbătrânirea accelerată a creierului“, explică medicul Philip A. Wolf, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină a Universităţii Boston şi investigator principal în studiul Framingham.
În caz contrar, spune specialistul, la 50 de ani, creierul poate fi cu zece ani mai bătrân d