În ultima vreme, tot mai mulţi bucureşteni renunţă la repartitoarele de căldură. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), spune că nu există o statistică cu numărul exact al celor care au renunţat la contorizarea căldurii, dar că numărul acestora este foarte mare. Printre motivele invocate de cei care au renunţat se numără costul mai mare comparativ cu apartamentele unde nu sunt montate astfel de dispozitive, precum şi faptul că blocul nu se încălzeşte uniform şi astfel apare igrasia.
Cu cât scade factura la căldură dacă renunţi la repartitoare
Ştefăniţă Turceac, administratorul a patru blocuri cu patru etaje din cartierul bucureştean Berceni, spune că din 60 de apartamente, locatarii din 51 au decis să renunţe în această iarnă la repartitoare. Acesta a precizat că încă de anul trecut oamenii au început să renunţe la aceste dispozitive şi că, odată ce au luat această decizie, facturile lor la căldură au scăzut cu câteva sute de lei.
Spre exemplu, la un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, costurile încălzirii ajung în sezonul rece la 500 de lei dacă în locuinţă sunt montate repartitoare, respectiv la circa 200 de lei dacă acestea nu sunt instalate.
FOTO: Mediafax Foto
Un exemplu aproape similar este prezentat şi pe site-ul FAPR, potrivit căruia la un apartament cu două camere cu repartitoare încălzirea ajunge la 650 de lei, în timp ce la acelaşi tip de apartament fără repartitoare factura la încălzire ajunge la maximum 320 de lei.
Turceac susţine, de asemenea, că unul dintre motivele care i-au determinat pe locatarii blocurilor pe care le administrează să renunţe la repartitoare a fost acela că multe persoane preferau să îşi încălzeasă locuinţele "de la aragaz".
"Lumea stătea cu caloriferele închise şi dădea drumul la gaze, iar factura era