TIMIȘOARA. Primăria continua lupta pentru a stopa degradarea monumentelor istorice din Timișoara și începe a notifica toți proprietarii de astfel de clădiri pentru a ști exact ce trebuie să facă pentru a le menține. În caz contrar, dacă știu ce au de făcut și le lasă să se degradeze pot ajunge după gratii.
Vom notifica pe toţi care utilizează clădirile monument istoric. Trebuie să conştientizeze cum trebuie să se comporte cu o astfel de clădire. E infracţiune distrugerea parţială sau totală, degradarea monumentelor. Codul Penal prevede pedepse de la 1 la 10 ani de închisoare. O să trimitem la toate spitalele, instituţiilor publice din Timişoara, spune viceprimarul Traian Stoia. Pentru a face față numărului mare de notificări care trebuie împărțite, viceprimarul a cerut suplimentarea numărului de angajați cu cinci polițiști locali.
Am cerut suplimentarea cu cinci persoane a echipei care va face notificările şi care au făcut cercetările în acest domeniu. Notificarea o face pentru conştientizarea utilizatorilor, că ei folosesc un imobil istoric. Le arătă cele mai importante drepturi pe care le au utilizatorii în acest sens. Foarte multe sunt clădiri cunoscute, dar nu se știa că acestea sunt monumente istorice, a mai precizat viceprimarul Stoia.
Acesta a făcut publică și o listă cu mai multe clădiri din oraș care intră în categoria celor vizate mai sus.
Lista clădirilor în care funcţionează şcoli, grădiniţe, case parohiale, spitale, biserici, care sunt situate în zone protejate istoric:
- Biserica de lemn Sf. Arhangheli din Muzeul Satului Bănăţean cod TM-II-m-A-06093, monument istoric
- Sinagogă din Timişoara str. Iosif Nischbach colţ cu str. Carageale nr. 2 cod TM-II-m-B-06126, monument istoric
- Sinagoga Fabric din Timişoara str. Ion Creangă nr. 16 cod TM-II-m-B-06128, monument istoric
- S