Casa compozitorului George Enescu din comuna Mihăileşti, judeţul Botoşani, riscă să se prăbuşească oricând. De la moartea sa, din 1955, şi până în prezent, nimeni nu a avut grijă de ea, imobilul ajungând în prezent o dărăpănătură.
Casa în care compozitorul a luat primele lecţii de pian a ajuns pe mâna vecinilor şi a unuia dintre urmaşi, notează Digi 24. Niciunul dintre ei nu a reuşit, însă, să o reabiliteze. Au existat, totuşi, câteva tentative de salvare, din partea autorităţilor locale.
„Noi, ca autoritate locală, ne-am implicat, chiar de la primele semne în care s-a sesizat de casa memorială a lui George Enescu, s-o aducem în proprietatea primăriei”, declară Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni. Fără niciun rezultat, însă. Casa a rămas în continuare în paragină.
Pianista Raluca Ştirbăţ, preşedinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena, a iniţiat în presa din Europa o campanie de conştientizare a situaţiei dramatice în care se găseşte casa din Mihăileni.
Instititul Naţional al Patrimoniului, instituţia responsabilă cu cercetarea, evidenţa şi dezvoltarea proiectelor legate de patrimoniu a pregătit dosarul de clasare a casei ca monument istoric. Conform legii, în continuare, se redactează proiectul de ordin de ministru. Proiectul trebuie semnat de ministrul culturii şi publicat, ulterior, în Monitorul Oficial. Doar aşa casa din Mihăileni poate deveni monument istoric.
În momentul de faţă dosarul se afla în analiză la Ministerul Culturii. Secretarul de stat Radu Boroianu susţine că, la ora actuală, memoria lui George Enescu este bine cinstită.
„Există un muzeu Enescu la Bucureşti, există o casă memorială la Sinaia, există o alta lângă Bacău. Deci avem trei locuri care poartă memoria lui Enescu. Un al patrulea rămâne sub semnul întrebării dacă este bine să fie sau nu”, susţine Radu Boroianu, secretar