În anul şcolar 2012-2013, 171 de elevi ai liceelor din judeţ şi-au încheiat socotelile cu şcoala, aceştia fiind exmatriculaţi. Exmatricularea constă în eliminarea, până la sfârşitul anului şcolar, a elevului din unitatea de învăţământ în care acesta a fost înscris. Potrivit metodologiei, sancţiunea se aplică elevilor din sistemul de învăţământ liceal, postliceal şi profesional, cu excepţia elevilor din învăţământul obligatoriu.
O cauză a exmatriculării elevilor este reprezentată de săvârşirea unor acte severe de indisciplină prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare. Totodată, absenţele cumulate de elevi reprezintă un alt motiv de exmatriculare. Pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singură disciplină se trimite preaviz de exmatriculare.
În cazul în care un elev adună 40 de absenţe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30% din totalul orelor la o singură disciplină, cumulate pe un an, acesta este exmatriculat. Sancţiunea este însoţită de scăderea notei la purtare sub 6.
În anul 2012-2013, în cataloagele şcolilor din judeţ au fost trecute 2.685.802 absenţe, 1.332.591 dintre acestea fiind nemotivate. „Recordul” a fost stabilit în luna martie, când au fost bifate peste 400.000 de absenţe. Liceenii sunt liderii incontestabili ai chiulului, adunând mai multe absenţe decât colegii lor de gimnaziu şi de la învăţământ primar la un loc.
Potrivit metodologiei, exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere, în anul următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ sau exmatricularea din toate unităţile de învăţământ, fără drept de reînscriere, pentru o perioadă de timp.
Cei mai mulţi elevi repetenţi sunt din ciclul gimnazial
De cealaltă parte