Controlele numeroase şi riguroase îi descurajeză pe cei care vor să devină părinţi de profesie pentru copiii abandonaţi.
În ultimele 12 luni, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ s-au primit doar şase cereri pentru atestate de asistenţi maternali profesionişti. Asistentul maternal profesionist este o persoană fizică atestată, care asigură, prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor primiţi în plasament.
Asistenţa maternală e o meserie ca oricare alta. Diferenţa e că părintele de profesie lucrează 24 de ore din 24. Orice persoană poate deveni asistent maternal, dacă îndeplineşte minimele condiţii materiale, fizice şi morale, impuse de lege. După ce întocmeşte dosarul, urmează un şir lung de întâlniri, evaluări (inclusiv psihologice) şi, dacă totul corespunde cerinţelor, se ajunge la cursul de pregătire, care durează două săptămâni şi se încheie cu un examen. Trecut cu bine, acesta se materializează într-un atestat, valabil trei ani, cu posibilitate de înnoire.
Acte necesare pentru a deveni asistent maternal profesionist
Pentru a deveni un asistent maternal profesionist, persoana în cauză trebuie să prezinte următoarele acte: copii legalizate de pe actele de stare civilă şi de pe actele de studii; o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuieşte, în care să se menţioneze numele, prenumele şi data naşterii acestora, precum şi, după caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul; certificate medicale eliberate de policlinica de care aparţin, care să prezinte o evaluare completă a stării de sănătate a solicitantului şi a persoanelor menţionate mai sus; certificate de cazier judiciar ale solicitantului şi ale persoanelor cu care acesta locuieşte; un document care să ateste dreptul de folosinţă al solicitantului as