Ajuns în Consiliul Superior al Magistraturii, e probabil cel mai vocal judecător clujean: are cont pe Facebook unde postează cu regularitate păreri despre ştirile zilei, dar şi un site şi un blog, iar acum spune pentru ziuadecj.ro că la Bucureşti îi lipseşte "sentimentul de protecţie" de la Cluj. Ce ar schimba în sistemul de justiţie şi ce crede despre presiunile la adresa magistraţilor:
Ce regretaţi că aţi lăsat la Cluj şi nu aţi găsit la Bucureşti - cu referire la modul în care funcţionează aparatul Justiţiei, relaţiile cu colegii, specificul muncii?
La Cluj eram judecător de scaun, am soluţionat mii de cauze pentru justiţiabili. Acum sunt judecător ales ca membru în CSM, unde decid cu privire la cariera colegilor magistraţi - de la recrutare până la eliberarea din profesie. Ajung la Cluj des, căci aici am domiciliul şi familia. Nu aş schimba Clujul pentru Bucureşti: oamenii sunt mai aspri, poluarea e mai mare şi viaţa mai agitată în Capitală.
Ce le recomandaţi celor care vor să intre în sistem ca procurori sau judecători?
Să înveţe bine de tot, înainte de toate. Cine spune că "teoria ca teoria, dar practica te omoară", sau că "în practică nu e ca în teorie", se înşeală. Un magistrat are un atu care îl face imbatabil: pregătirea profesională. Cu cât e mai bine pregătit, cu atât poate fi mai stăpân pe hotărârile sale şi poate rezista la orice tentativă de influenţare a sa.
Pentru că sunteţi unul dintre puţinii cu voce critică: unde credeţi că sunt principalele trei direcţii unde sistemul de Justiţie din România ar trebui să facă cele mai importante îmbunătăţiri?
Unificarea practicii judiciare, grăbirea duratei de soluţionare a dosarelor şi creşterea competenţei profesionale a judecătorilor şi procurorilor. Toate acestea sunt necesare mai ales în contextul în care legislaţia a devenit haotică şi noile coduri deja produc bulv