„Cercetaşii României”, filiala Tulcea, a fost înfiinţată în anul 1994 la Colegiul „Spiru C.Haret” de către profesoara Victoria Stanciu împreună cu un elev, Andrei Sarvaş. Acum, în cadrul acestui ONG, numit „Lotus”, sunt înscrişi peste 70 de copii, cei mai mulţi de la liceele „Grigore Moisil”, „Spiru Haret”, Liceul Economic „Delta Dunării” şi de la Liceul de Artă, iar unul dintre liderii lor este, la Tulcea, o elevă, Andreea Stan, care va împlini 18 ani abia peste trei luni. Şeful lor este însă un tulcean de 20 de ani care este student la Constanţa.
Practic, cei 70 de elevi se autocoordonează, îşi organizează singuri mici campanii electorale sau alegeri la nivel local. Singuri îşi stabilesc activităţile, taberele anuale şi acţiunile de voluntariat, care de altfel nu sunt puţine. Se străduiesc să respecte regulile cercetăşiei şi ale bunului simţ.
Cum se organizează cercetaşii tulceni
Andreea Stan, elevă în clasa a XI-a a Liceului „Grigore Moisil”, povesteşte că anual sunt organizate alegeri şi că în spatele „armatei” de cercetaşi sunt desemnaţi 10 şefi de echipe care au misiunea să coordoneze activităţile pe care ei le organizează periodic. De asemenea, în cadrul patrulei, fiecare membru are o funcţie: sanitar, geograf, călăuză, bucătar şi aşa mai departe.
„Ne bazăm pe nişte reguli, în afară de cele ale cercetăşiei, astfel încât să fie disciplină. În echipa de conducere suntem în jur de 10 cercetaşi, aleşi prin vot, şi fiecare coordonează câte o echipă, sau patrulă iar eu împart sarcinile, ca să meargă treaba mai bine. Cei care îşi doresc să conducă îşi aplică candidatura şi avem în fiecare toamnă mici campanii electorale. În timpul anului ne întâlnim în fiecare sâmbătă şi şefii de patrule trebuie să îi organizeze în activităţile pe care noi le organizăm. Fiecare echipă se luptă pentru un premiu şi astfel competiţia este mai acerbă”, spune Andr