China nu inceteaza sa uimeasca prin ceea ce face. Spre exemplu, chinezii cumpara castele si zgarie-nori din intreaga lume sau se pregateste sa construiasca o replica fidela a faimosului Titanic. In acelasi timp, China se poata lauda cu edificii iesite, oarecum, din comun, precum cladiri imbracate in aur.
1. In inima Cartierului olimpic din Beijing, se intinde, pe o suprafata de 160.000 metri patrati, imoblul Golden Spring. Cladirea are o inaltime totala de 122,8 metri, fatada fiindu-i acoperita in intregime de o perdea de sticla aurita, pentru a carei realizare au fost necesare 37.000 de tone de metal galben.
2. In incinta Expozitiei hortile din orasul Yangzhong, provincia Jiangsu, poate fi admirat un urias „Fish globe”. Constructia, avand o inaltime de 62 de metri, o lungime de 90 de metri si o latime de 44 de metri, a dvenit simbol al localitatii. Conceputa de Institutul de design arhitectural al Universitatii din Tongli, ea cantareste aproape 2.100 de tone si este acoperita de un mozaic alcatuit din aproape 7.000 de placute aurite, diferit orientate pentru a reproduce epiderma unui peste. Lucrarea a intrat in Cartea Recordurilor, drept cea mai mare constructie de acest gen din lume.
3. La Shenyang, capitala provinciei Liaoning, poate fi admirata o constructie bicolora, cu partea superiara de un galben stralucitor. Compus din doua cladiri care formeaza litera H a alfabetului latin, acest complex a fost inspirat din monezile antice.
4. Aeroportul international Changshui din Kunming, capitala provinciei Yunnan. Vazuta de sus, cladirea pare un urias avion, amintind, de asemenea, de aripile aurite ale unei pasari ce pluteste in zbor.
5. In orasul Huaxi, o angajata a Golden Club sterge de praf peretii auriti ai localului. Este unul dintre cele mai luxoase cluburi din lume, el cuprinzand cinci elemente: aur, lemn, apa, foc si p