Specialiştii afirmă că mulţi dintre noi nu înţelegem cu adevărat nivelul de risc al radiaţiilor.
Tot specialiştii sunt cei care spun că „frica de radiaţii a provocat daune de sănătate mai mari în urma accidentului de la Cernobâl decât radiaţiile în sine”.
Stropiţi accidental
În aproape în fiecare săptămână apar ştiri despre o nouă scurgere radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima, Japonia, după cum notează descoperă.ro. David Ropeik, profesor în cadrul Harvard Extension School şi totodată autorul cărţii “How Risky Is It, Really? Why Our Fears Don’t Always Match the Facts”, afirmă că oamenii supraestimează riscurile asociate radiaţiilor. În acest scop, Ropeik a publicat în New York Times un articol în care explică pe larg situaţia de la Fukushima.
„Au trecut mai bine de doi ani şi jumătate de când accidentul nuclear de la Fukushima a început să se desfăşoare, iar oamenii din jurul lumii continuă să urmărească evenimentele îndeaproape. Pericolele par să nu înceteze: spre exemplu, la începutul acestei luni, ştirile anunţau că şase muncitori de la centrala nucleară au fost stropiţi în mod accidental cu apă radioactivă!”. Cei mai importanţi oameni de ştiinţă din domeniu afirmă că radiaţia de la Fukushima a fost relativ inofensivă, iar la concluzii similare au ajuns şi cercetătorii care au analizat efectele catastrofei de la Cernobâl. Totuşi, de ce teama continuă? Explică Ropeik, despre care unii dintre analişti comentează, mai în glumă, mai în serios, că a aprofundat atât de bine subiectul „încât documentarea lui este mai bună decât filmul Hiroshima, dragostea mea”!”.
În frică
Expertul este de părere că anxietatea noastră despre radiaţia nucleară îşi are bazele în frica pe care o avem referitoare la puterea teribilă a armelor nucleare. „În cei 68 de ani ce au trecut de când aceste arme au fost folosite pentru prima