Festivalul Naţional de Teatru (FNT) 2013 a început, vineri seară, într-o notă a contradicţiilor care există în oameni, dar şi în societate, după cum a afirmat Andrei Şerban, cel care semnează regia spectacolului "Troienele", montat în deschiderea ediţiei din acest an a evenimentului.
Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, care se desfăşoară începând de vineri până pe 3 noiembrie.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti, şi a fost urmată de un spectacol legendar. După 23 de ani (care este şi vârsta Festivalului Naţional de Teatru), "Troienele" lui Andrei Şerban au revenit la Bucureşti. De data aceasta, ca producţie a Operei Naţionale Române din Iaşi, în interpretarea soliştilor, membrilor corului, orchestrei şi baletului, alături de tineri actori şi copii. Însă, pentru prima dată în istoria spectacolului, montat în premieră acum aproape 40 de ani pe scena Teatrului La MaMa din New York şi, în 1990, la Teatrul Naţional Bucureşti, "Troienele" beneficiază de varianta originală a muzicii compuse de Liz Swados pentru operă.
Cele câteva sute de persoane care au mers vineri seară la deschiderea festivalului au fost întâmpinate în foaierul Teatrului Odeon de un podium acoperit cu o pânză roşie, a cărui amplasare a fost gândită tot de regizorul Andrei Şerban, după cum a explicat directorul artistic al festivalului, Alice Georgescu.
Alice Georgescu a fost nevoită să susţină discursul de deschidere a FNT 2013 de pe podium, precizând că se simte pe acesta ca şi cum ar fi "pe mormântul comunismului", iar pânza roşie de la picioarele sale îi provoacă "o senzaţie stranie".
"Regia acestei apariţii îi aparţine de asemenea domnului Andrei Şerban, regizorul spectac