E de ajuns să te gândeşti la faptul că vine frigul şi copilul tău e în colectivitate şi e suficient să începi cu grijile. Aşa că, în loc să intri în panică, mai bine te-ai gândi ce vitamine să-i oferi pentru imunitate prin intermediul alimentaţiei.
Vitamina A este numită şi vitamina "anti-infecţii" datorită rolului său în susţinerea sistemului imunitar. O poţi găsi sub două forme: de origine animală (retinolul, care este înmagazinat în organism) şi forma de origine vegetală (betacarotenul, care este convertit în retinol dacă nivelul din organism nu este suficient). Astfel, vitamina A apare în cantitate mare (10.800 mcg) în ficatul de vită şi în cel de viţel (8.000mcg). Laptele de vacă şi ouăle sunt de asemenea alimente bogate în vitamina A. Dar nu uita nici de ţelină, morcovi, ardei gras roşu, salată verde sau pătrunjel.
Vitaminele din grupul B sunt vitamine hidrosolubile, din care corpul nostru, în general, nu poate face rezerve. Ele sunt, în general, foarte sigure pentru sănătate, pentru cele mai multe neexistând doze maxime tolerabile. Deficienţele grave de vitamine din grupul B pot duce la pierderea poftei de mâncare. O poţi găsi în coaja grăunţelor în cantităţi foarte mari şi în cazul orezului, în varianta nedecorticată. De asemenea se întâlneşte în gălbenuşul de ou, în polen, în ciuperci, dovlecei, conopidă, carne de pui, nuci, alune crude etc.
Vitamina C este un puternic antioxidant şi, alături de vitaminele A şi E, apără organismul de radicalii liberi. Dacă, spre exemplu, copilul a mâncat la şcoală mezeluri, nerecomandate în copilărie, vitamina C vine în apărarea organismului. Astfel, nitriţii şi nitraţii din alimente sunt împiedicaţi, datorită unei salate mari spre exemplu, să se transforme în substanţe cancerigene. O găsiţi în toate fructele şi legumele.
Vitamina D se obţine din expunerea la soare, din produse alim