Mitul conform căruia cutremurele mici şi dese detensionează o zonă seismică, prevenind astfel un cutremur devastator, este fals.
Mitul potrivit căruia cutremurele mici şi dese detensionează o zonă seismică, prevenind astfel un seism devastator, este fals. Mai multe cutremure mici au avut loc, în ultimele zile, în zona Vrancea, după ce, pe 6 octombrie, România a fost lovită de un seism de 5,5 grade.
Conform deputatului Dan Cristian Popescu, “energia eliberată de un cutremur major, de peste 7 pe scara Richter, este de milioane de ori mai mare decât a unui seism de 3 grade”. Asta înseamnă că ar trebui să se producă milioane de cutremure mici pentru a preveni un cutremur major.
“În spaţiul public circulă ipoteza că valul de cutremure de intensitate mică, având epicentrul în Vrancea, ar fi o supapă pentru descărcarea tensiunilor din plăcile tectonice de adâncime. Cei care pun în circulaţie astfel de teorii fanteziste nu fac doar o greşeală ştiinţifică, ci şi o manipulare cu efecte criminale.
Am discutat, în grupul de lucru care elaborează un proiect de lege pentru limitarea efectelor unui seism major în marile oraşe, organizat la iniţiativa mea, cu experţii în domeniu, iar opiniile ştiinţifice sunt foarte clare.
Energia eliberată de un cutremur major, de peste 7 pe scara Richter, este de milioane de ori mai mare decât a unui seism de 3 grade. Ca urmare, chiar dacă un astfel de raţionament simplist s-ar aplica, ar fi nevoie de milioane de cutremure mici, de 2-3 grade, astfel încât să se elibereze treptat energia din scoarţa Pământului şi să “scăpăm” de un seism major.
De fapt, spun autorităţile ştiinţifice, nu există nicio legătură între cele două tipuri de cutremure. Totul ţine de statistică: cutremurele mici au loc, în medie la 2-3 luni, cele mari la câteva zeci de ani.
Singura atitudine raţională pe care o putem avea este să ne pregăti