Valentina Ursu în dialog cu Ion Crudu, Valeriu Munteanu și Tudor Deliu.
Mai mulţi primari din localităţile Moldovei vor ajunge la Strasbourg să organizeze un flash mob. Ei vor să informeze Consiliul Europei că deputaţii de la Chişinău tărăgănează adoptarea Legii cu privire la finanţele publice locale. Iar parlamentarii îi liniştesc pe edilii locali şi spun că, săptămâna viitoare, Legea ar putea fi votată, în ultima lectură.
Valentina Ursu x Valentina Ursu Treizeci de primari vor merge la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. La Strasbourg, ei vor să îi convingă pe demnitarii europeni să intervină, pe lângă autorităţile moldave, ca să voteze, în variantă finală, Legea privind finanţele locale, care să fie implementată, începând cu anul viitor, chiar şi dacă va fi un an electoral.
Legea prevede relaţii bugetare directe dintre centru şi teritoriu, şi formule de transferuri de bani calculate după numărul populaţiei.
Ion Crudu, primarul comunei Vărzăreşti, din raionul Nisporeni, argumentează necesitatea adoptării acestei Legi.
Ion Crudu: „Descentralizarea fiscală, în teritorii, pentru autorităţile administraţiei publice locale, este, în primul rând, o prerogativă sau mai multe libertăţi transferate din centru în teritoriu. Persoanele, care sunt puse în funcţia de a gestiona această putere în teritoriu, ştiind nevoile locale mai bine, au posibilităţi să gestioneze mai bine resursele financiare.”
Europa Liberă: Banii nu au ajuns niciodată.
Ion Crudu: „Banii nici nu vor ajunge niciodată.”
Europa Liberă: Inclusiv primarii ar trebui să ştie cum să gestioneze şi micile sume pe care le au.
x Ion Crudu: „Aici apare şi aspectul care m-a făcut şi pe mine să privesc uneori mai sceptic această Lege, fiindcă nu cred că toţi 900 de primari vor şti cu