Sarmalute in voi de varza dulce Ingrediente 25 buc- Sarmalute in foi de varza dulce
1 varza mare -proaspata, 1 crenguta de cimbru uscat, piper, 3 foi de dafin, 2 ardei gogosari.
Umplutura
700 gr carne tocata de porc , 250 gr orez cu bob rotund, 2 cepe, 1 lingura boia de ardei dulce, 100 ml bulion, sare, piper dupa gust, 100 ml ulei , 1 legatura de marar proaspat. Mod de preparare Sarmalute in foi de varza dulce Cu ajutorul unui cutit se scoate cotorul de la varza. Intr-o oala de capacitate peste 4 l se pune apa + 1 lingura sare, la fiert . Dupa primul clocot se introduce capatana de varza . Frunzele oparite se desprind in timpul fierberii, se scot treptat intr-un vas. Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase se toaca marunt, vor forma patul pentru sarmalute. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei cca 5 min, se amesteca cu boia de ardei dulce, bulionul si se ia de pe foc. Intr-un vas se amesteca toate ingredientele: ceapa calita in ulei cu bulion si boia, carnea tocata , orez , sare si piper dupa gust, mararul tocat marunt. Avem nevoie de o oala inalta, asezam jumatate din varza tocata si cimbru. Se formeaza sarmalele: folosim 1 lingura de umplutura si o frunza de varza, se ruleaza (asezati frunza pe un blat de bucatarie sau farfurie, la un capat puneti o lingura de umplutura, ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.) si se aseaza in oala, unele peste altele. Deasupra adaugam restul de varza tocata, gogosarii razuiti si piper dupa gust. Se adauga apa calda cat sa le acopere. Se pune cratita pe foc , o acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic cca 50 min. Inainte de a stige focul se verifica o sarma pentru a fi siguri ca sunt fierte. Se servesc calde cu smantana, ardei iute si mamaliguta. Sarmalute in voi de varza dulce Ingrediente 25 buc- Sarmalute in foi de varza dulce
1 varza mare -proaspata, 1 creng