Schimbare importanta la nivelul conducerii unei importante institutii de cultura din Iasi. La inceputul acestei saptamani a avut loc concursul public pentru ocuparea postului de director al Institutului de Filologie Romana A. Philippide. Bogdan Cretu, un tanar cadru didactic promitator de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), va ocupa, in urmatorii ani, aceasta pozitie.
"La concursul din data de 21 octombrie 2013, organizat in vederea ocuparii postului de director al Institutului de Filologie Romana A. Philippide din Iasi, comisia de examinare a acordat urmatorul punctaj: prof. univ. dr. Eugen Munteanu - 9.31, respectiv conf. univ. dr. Bogdan Cretu - 9.85. In ordinea mediilor stabilite, Comisia il declara reusit pe domnul conf. univ. dr. Bogdan Cretu", se precizeaza intr-un anunt al Academiei Romane - filiala Iasi. Cretu a declarat ca, pana la momentul in care nu se va oficializa alegerea sa, evita sa faca vreun comentariu.
Nascut la 21 ianuarie 1978, în judetul Constanta, actualmente acesta este conferentiar la Catedra de Literatura româna din cadrul Facultatii de Litere de la Cuza. Este doctor în Filologie, cu distinctia Magna cum Laude, in iulie 2006. De asemenea, Cretu este laureat al premiului pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România (USR) si al celui pentru debut al revistei Convorbiri Literare. De reamintit ca, istoric, in anul 1927 s-a organizat, pe lânga Facultatea de Litere si Filosofie a fostei Universitatii din Iasi, în urma demersului profesorilor A. Philippide si Giorge Pascu, Institutul de Filologie Româna, care va purta numele patronului stiintific Philippide, de la 6 decembrie 1933, dupa moartea marelui lingvist. De asemenea, de la 3 martie 1990, Institutul reintra în sistemul de cercetare al Academiei Române, sub denumirea actuala. Directori au fost: prof. univ. dr. Dan Manuca intre 1990 si 2009, respectiv prof