Farmaciile mici ar putea funcţiona, de anul viitor, cu aceleaşi avantaje sau dezavantaje ca şi coloşii de pe piaţă, MS intenţionând să impună separarea vânzărilor de medicamente en-gross şi en-detail.
Măsuri în domeniul reducerii, dacă nu se poate eliminarea, exportului paralel de medicamente şi separarea vânzărilor en-gross de cele cu amănuntul le promite ministrul Sănătăţii farmaciştilor. Un farmacist independent a ridicat, în cadrul întâlnirii de la Slatina, de săptămâna trecută, problema exportului paralel de medicamente care duce uneori la sincope în aprovizionarea farmaciilor interne. Nicolăescu a precizat astfel că în 2013 s-a putut interzice, cu avizul temporar al Consiliului Concurenţei, exportul paralel şi că pentru 2014 se intenţionează modificarea legislaţiei în domeniu.
Printre măsurile dorite se mai numără separarea farmaciilor de depozite, cei care vor o afacere în domeniu fiind somaţi să aleagă între vânzarea en-gros şi cea cu amănuntul, astăzi pe piaţă funcţionând farmacii independente, dar şi farmacii mari şi lanţuri de farmacii care au în spate depozite şi care, indiferent de mersul pieţei, nu prea întâmpină probleme de aprovizionare, generând astfel diferenţe între competitori.
„Nu mai vorbim de preţ, pentru că cei care au în spate depozite au şi discount-uri considerabile, dar e vorba de aprovizionare. Pe mine mă obligă legea să-i aduc pacientului medicamentul în maximum 24 de ore, însă nimeni nu obligă depozitul să facă acelaşi lucru”, s-a plâns farmacistul.
Ministrul a mai precizat că prin modificările legislative aflate încă în discuţie se mai intenţionează limitarea numărului de distribuitori care pot aproviziona o farmacie. Farmaciştii au mai cerut mărirea adaosului la medicamentele eliberate pe reţete gratuite şi compensate, pe acest subiect ministrul acordând din start un răspuns negativ: „Avem cele