Extrem de necesară pentru dezvoltarea normală a organismului şi pentru autorepararea ţesuturilor, vitamina C se regăseşte adesea în cantităţi reduse în corp, dacă aportul nu este constant. Suplimentele alimentare nu sunt întotdeauna cea mai sănătoasă sursă, aşadar, ar trebui să mâncăm zi de zi fructe şi legume care acoperă necesarul zilnic.
„Vitamina C este de o importanţă capitală pentru organism. Ea intervine în fenomenele de oxidoreducere, este antiinfecţioasă, tonifiantă, participă la distrugerea toxinelor, la folosirea fierului, la acţiunea glandelor suprarenale. Influenţează deopotrivă funcţionarea tiroidei şi menţine rezistenţa capilarelor“, scria medicul Jean Valnet, medic şi chirurg militar, în cartea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale“, publicată în 1981.
Studiile realizate de-a lungul timpului au aprofundat cunoştinţele despre importanţa vitaminei C în corp: Formează o proteină importantă pentru piele, tendoane, ligamente şi vase de sânge.
Stimulează vindecarea rănilor şi formarea cicatricelor.
Ajută la repararea şi la menţinerea în parametri optimi a cartilajelor, oaselor şi dinţilor.
Organismul uman nu poate produce vitamina C şi nici nu o poate depozita în rezerve la care să apeleze atunci când are nevoie – când suntem răciţi, de exemplu. De acee, este extrem de important ca vitamina C să se regăsească din belşug în dieta de zi cu zi.
Previne sau nu răceala şi gripa?
Ei bine, în ceea ce priveşte rolul de prevenţie a răcelii şi a gripei, informaţiile obţinute până acum de cercetători sunt controversate.
Potrivit Mayo Clinic, mai mult de 30 de studii clinice care au inclus peste 10.000 de participanţi au arătat că administrarea zilnică de vitamina C nu reduce considerabil riscul de răceală. Totuşi, în cazul celor care au răcit după ce au făcut cure cu vitamina C, răceala a durat ma