Autorităţile dau vina pe bănci pentru încasările mai mici din bugetul de stat dar ignoră efectele majorării accizelor asupra evaziunii fiscale. Până la urmă, Guvernul trage ponoasele execesului de optimism în proiecţia veniturilor într-un an cu cheltuieli crescute de personal.
Potrivit Premierului Victor Ponta, lipsesc 3,8 miliarde lei la apel şi este nevoie de o nouă rectificare bugetară prin care să se taie din banii ministerelor. Surse oficiale citate de Mediafax pomeneau de o gaură mai mare, de 6 miliarde lei în veniturile bugetare de la începutul anului, dar probabil că şeful Guvernului a inclus în calculele sale şi sumele tăiate deja în prima rectificare bugetară de la mijlocul anului. Cum s-a ajuns aici? “La accize şi la TVA lucrurile merg destul de bine, însă la impozitul pe profit a fost prognozat un impozit pe profit din partea sistemului bancar, care nu s-a mai realizat pentru că, ştiţi bine, s-au schimbat reglementările, dar şi din partea altor firme, foarte multe intrate în insolvenţă, unele pe bună dreptate intrate în insolvenţă, altele intrate în insolvenţă ca să nu plătească taxe” explica sâmbătă Ponta.
Premierul nu pomeneşte nimic însă de ponderi. Încasările din impozitul pe profit prognozate în 2013 au fost de 11,7 miliarde lei (11,2 miliarde find încasările din impozitarea profiturilor agenţilor economici), cu doar 0,45 miliarde încasări din profitul băncilor. Asta în timp ce veniturile din acize au fost gândite la 20,8 miliarde iar cele din TVA la 52,9 miliarde lei. Punând la socoteală şi profitul fixat BNR (1 miliarde lei, deci 160 milioane lei pentru stat din impozitarea sa) şi nebifat de instituţie, găsirea acarului Păun în sfera profitului lipsă la bănci şi BNR e mai greu de înghiţit. Ţinta fixată însă din start (+11% creştere a încasărilor din impozitul pe profit şi venit) a fost însă nerealistă. Doar încasările din impozitul p