Preşedintele SUA, Barack Obama, ar fi recunoscut că serviciile secrete americane au interceptat comunicaţiile Angelei Merkel, explicând că nu a ştiut despre această situaţie care ar fi început în 2002, cu trei ani înainte ca Merkel să devină cancelar, afirmă surse citate de publicaţia Der Spiegel.
Surse citate de publicaţia Der Spiegel au declarat că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a interceptat telefonul mobil al Angelei Merkel din 2002, operaţiunea fiind încă în desfăşurare cu câteva săptămâni înainte de vizita pe care Barack Obama a efectuat-o la Berlin în iunie.
O notă internă din 2010 a Serviciului special pentru interceptări (Special Collection Service - SCS), o divizie a Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), arată că agenţi americani ar monitoriza comunicaţiile din aproximativ 80 de locaţii situate în numeroase ţări, inclusiv în oraşe precum Paris, Madrid, Roma, Praga, Geneva şi Frankfurt. Nu se ştie dacă agenţii americani interceptează conţinutul conversaţiilor telefonice sau doar datele de conectare.
Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare. Poziţia oficială a Casei Albe sugerează că această ipoteză este adevărată. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut.
Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui