Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a organizat, săptămâna trecută, în comuna olteană Fărcaşele, o serie de seminarii de educaţie ecologică pentru copii. Evenimentele s-au petrecut în şcoala generală şi în grădiniţa din localitate, copiilor fiindu-le prezentate informaţii despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului.
Evenimentele s-au desfăşurat în şcoala generală şi în grădiniţa din localitate şi au fost susţinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori - educaţie ecologică, organizat în primăvara acestui an, sub supravegherea reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. Aceasta este cea de a VI-a etapă a campaniei de informare şi conştientizare a populaţiei privind reducerea poluării apelor şi solului din cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.
„Seminariile se organizează pentru fiecare grupă de copii separat. Astfel, cu ajutorul broşurilor şi a proiecţiilor, cele trei grupe de copii, preşcolari, ciclul primar şi cel gimnazial vor primi informaţii despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului; utilizarea apei; sursele de poluare a apei la nivelul gospodăriei (gunoi menajer, gunoi de grajd, latrină, fertilizanţi sau pesticide); protejarea mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat remis de Minister.
Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor. În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi, comuna Fărcaşele fiind una dintre acestea. În localitatea olteană a fost înregistrat un caz al unui copil sugar, ca