Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, sâmbătă seară, în cadrul unei dezbateri la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi, că un bărbat adevărat nu scrie cărţi, apreciind că "dacă te apuci de scris e ceva vulnerabil şi ai o problemă cu tine însuţi".
Cristian Tudor Popescu a participat, sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Iaşi, la o dezbatere în cadrul Serilor FILIT, împreună cu scriitorul François Weyergans, laureat al Premiului Goncourt, în anul 2005.
Jurnalistul român a spus că nu-i înţelege pe cei care scriu cărţi doar cu gândul să ia premii, în special la concursurile internaţionale.
"Eu paralizez dacă scriu gândindu-mă la un premiu pe care o să-l iau. Nu poţi ghida textul literar. Ca să iei premiu trebuie să fii şi tradus, iar pentru asta trebuie să-ţi asumi un management al operei. Nu voi fi capabil niciodată", a spus Cristian Tudor Popescu.
El a precizat că meseria de scriitor este ameninţată de acelaşi pericol la care este supusă şi presa scrisă, care se mută pe internet.
Cristian Tudor Popescu a afirmat că dacă publici un text literar pe internet te trezeşti într-o hazna şi devii "un taur asupra căruia se năpustesc postacii".
"Până la comentariul 50 se comentează cam totul. După comentariul 50, pe cei care postează acolo, nu-i mai interesează subiectul, fac cunoştinţă unii cu alţii. Poate că ăsta va fi viitorul scriitorului, să mijlocească relaţiile între oameni, după care să dispară", a spus CT Popescu.
El a precizat că n-a visat niciodată să ajungă gazetar şi că a ajuns jurnalist printr-un concurs de împrejurări.
"Am devenit gazetar pentru că mi-era imposibil să mai scriu cu ceaiul în faţă, aşa cum o făceam ca scriitor, înainte de 1989. Meseria de scriitor nu presupune să te mânjeşti, pe când cea de gazetar e urât mirositoare", a spus Cristian Tudor Popescu. @N_P