În filmul „Terminator“, personajul principal îşi caută haine scanându-le cu privirea. Acest scenariu s-ar putea să devină realitate în următorii ani, potrivit unui profesor de la Stanford care va lucra la Google Glass în următorii doi ani, şi nu doar atât. Vedere cu raze X, vedere pe timp de noapte şi multe altele vor fi posibile mulţumită pionieratului Google.
Marc Levoy, profesor la Universitatea Stanford, şi-a luat concediu timp de doi ani pentru a lucra la Google Glass, notează ExtremeTech. Înainte de a face asta, el le-a vorbit studenţilor de la Stanford şi le-a spus că ceea ce acest gadget prefigurează este o lume a oamenilor cu vedere perfectă, augmentată cu tot felul de funcţii, cum ar fi scanarea cu raze X sau vedere în întuneric. Şi Glass e doar începutul, astfel de gadgeturi vor fi peste tot.
Ceea ce reprezintă Google Glass acum este doar vârful iceberg-ului, potrivit profesorului Levoy. Creşterea puterii de calcul va alimenta dezvoltarea a numeroase de funcţii dedicate unor astfel de gadgeturi, primele fiind concentrate pe fotografie. El a spus că puterea de procesare grafică creşte cu 80% anual, iar cantitatea de pixeli din camerele foto cu circa 20% pe an. Astfel, primul pas ar fi ca tehnica HDR (high-dynamic range) din fotografie să fie aplicată direct pe imaginile pe care ochiul le vede. HDR presupune că sunt realizate mai multe fotografii la expuneri diferite, apoi sunt unite şi fotografia finală prezintă toate zonele expuse foarte bine.
Deocamdată, tehnica HDR poate fi aplicată doar pe poze, dar în câţiva ani poate fi extinsă direct la videoclipuri sau imagini captate în timp real. La polul opus este realitatea virtuală imediat accesibilă care nu înseamnă decât reimaginarea realităţii. Dacă cele două ar fi combinate, cum sugerează Levoy, atunci pot fi aduse în timp real informaţii despre obiecte şi locuri direct pe imaginea pe care