În jur de 100 de persoane de etnie romă din cartierele Meteor şi Obreja au făcut chetă pentru a participa la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia. Compania a scos la vânzare deşeuri de fier vechi în valoare de aproximativ 4,5 milioane de lei, fiind interesate două societăţi, câte una din cartierele menţionate. Pentru participarea la licitaţie a fost nevoie de achitarea unei garanţii de 5% din preţul de pornire, în jur de vreo 50.000 de euro. Nefiind o sumă de neglijat, patronii firmelor au găsit o modalitate interesantă să o achite: au strâns câte 500 sau 1.000 de euro de la vecini sau rude, aceştia îmbulzindu-se, vineri, la sediul CEO, în aşteptarea verdictului, pentru a afla dacă au dat sau nu banii degeaba.
Cine a trecut vineri după-amiaza prin faţa Complexului Oltenia a putut să confunde destul de uşor hărmălaia de acolo cu un protest împotriva administraţiei. De altfel, grupurile de romi au umbrit, lejer, cam orice manifestare anti-CEO, exceptând greva din mai. Numai că marea adunare sau, mai bine spune marile adunări, pentru că este vorba de două grupuri destul de distincte, erau constituite doar din cauza unei licitaţii pentru fier vechi.
În fapt, vineri, Complexul Oltenia a organizat o licitaţie pentru valorificarea mai multor deşeuri de fier, fontă, de echipamente electrice, inox ţeavă sau chiar de lemn şi sticlă. Acestea au fost vândute toate la pachet, astfel că acea firmă care era interesată de un anumit tip de deşeu, trebuia să le achiziţioneze pe toate, valoarea totală fiind de aproximativ 4,5 milioane de lei, respectiv cam un milion de euro.
Până la urmă, în cursă au rămas două firme, una din Meteor şi una din Obreja, ambele cu câteva zeci de susţinători în spate, aceştia postându-se în faţa sediului companiei în aşteptarea rezultatului licitaţiei.
Jucători la două capete
Susţinerea nu a fost nici pe depar