Senatorul PSD Mircea Geoană susţine că, pentru 2014, cota unică de 16% nu se modifică, dar, ca filosofie fiscală, ea denotă o formă de primitivism, iar în anii următori va fi nevoie de o politică fiscală mai sofisticată. Singurul motiv pentru care cota unică rămâne în picioare este lipsa voinţei politice de a o schimba.
„Cred cu tărie că vremea cotei unice a apus ca utilitate de pârghie de politică economică şi fiscală. Chestiunea cu cota unică este o formă primitivă de politică fiscală, este o formă pe care ţările în tranziţie au aplicat-o cu relativ succes pentru o etapă istorică“, a spus Geoană la emisiunea După 20 de ani de la ProTV.
Geoană a menţionat că a solicitat explicaţii în ceea ce priveşte eventuala modificare a cotei unice, discutată în USL, iar răspunsul a fost că s-au prezentat scenarii alternative posibile în perspectiva bugetului de stat pe anul 2014.
„Vă spun de la sursă, din zona Ministerului de Finanţe, pentru că acolo se întâmplă calculele (...) că în acest moment în mod firesc se caută nişte formule alternative, formule diverse, prin care să se poată asigura venituri pentru bugetul de anul viitor“, a precizat Geoană.
În aceeaşi vreme, el a criticat gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat (un minis de 3,8 mld. lei la buget, la nouă luni, după cum a anunţat premierul Victor Ponta), subliniind faptul că din TVA se colectează aproximativ jumătate din suma cuvenită, iar din zona angajaţilor o treime.
Geoană mai spune că 2014 va fi un an foarte greu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic.
”Dacă reuşim să trecem cu bine anul 2014, care este un an cu multe riscuri: recuperarea economică este foarte fragilă, lupta politică deja a început prea devreme, şi în interiorul USL, şi între noi şi tabăra Băsescu. Anul 2014 riscă să fie un an plin cu mine de teren”, a concluzionat