Pe Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănţean, o să-l vedeţi rar în public. Trăieşte mai mult prin avioane şi, atunci când apare public, este discret. Acest lucru nu l-a împiedicat să facă bani. Topul Forbes apărut astăzi în clasează în topul celor mai bogaţi români. Pe locul al şaselea, mai exact, cu o avere de 500 de milioane de euro. Spune despre el că este constănţean, iar suma prezentată îl face cel mai bogat locuitor al judeţului.
Primii paşi
A fost printre primii care şi-au deschis o societate comercială din România. Chiar primul, îi place să spună, deşi mai există un om de afaceri care afirmă acelaşi lucru: Dinu Patriciu. S-a născut în 1967 şi a absolvit Academia Navală Mircea cel Bătrân, fiind specializat în inginerie electromecanică navală. Este ofiţer electrician în marina comercială, iar revoluţia îl prinde într-un post de inginer electromecanic la Romline. Intră în afacerile cu petrol în 1999, când cumpără de la AVAS companiile de foraj pe uscat Foserco si Aquafor. În anul 2001 câştigă licitaţia pentru uzina 1 Mai Ploieşti, care devine Upetrom – 1 Mai, iar în 2004 înfiinţează Grup Servicii Petroliere, cu sediul în Portul Constanţa. În 2005 înfiinţează Upetrom Group, un grup integrat de societăţi cu activităţi în construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, instruire, inginerie, transport naval şi servicii de turism. GSP şi Upetrom – 1 Mai rămân ”perlele coroanei”.
Marea lovitură
Marea lovitură o dă însă în anul 2006, când reuşeşte să cumpere, de la Petrom, mai multe platforme petroliere de foraj maritim. Au intrat atunci în proprietatea sa Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu şi Saturn. Comănescu nu avea banii pentru ele, dar a sesizat potenţialul imens de business. A reuşit să obţină un credit de la BCR, în valoarea de 125 de milioane de dolari, pentru achiziţia lor.