Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre tinerii care nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. În prezent, în Craiova numărul tinerilor şomeri cu vârsta sub 30 de ani este de 5.067, în creştere faţă de lunile iulie şi august. Municipiul are printre cei mai mulţi tineri şomeri din ţară.
Unde mă angajez? este întrebarea care macină majoritatea tinerilor. Cei mai mulţi dintre ei se lovesc de o barieră după ce termină studiile. În Craiova sunt aproape 5.000 de tineri şomeri, mai mulţi decât în Braşov, unde în prezent se înregistrează 198 de tineri şomeri, sau decât în Constanţa, unde numărul acestora este 1.097.
Anca este printre tinerii care a absolvit facultatea şi nu îşi găseşte un loc de muncă: „De mic ţi se spune să înveţi, să faci o facultate, să ai o diplomă pentru ca aşa vei avea o viaţă mai bună, şi când ai diploma îţi dai seama că te-ai străduit cam degeaba, iar coşmarul abia atunci începe“. De patru ani, de când a terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afecerilor din Craiova, Anca îşi trimite CV-ul la toate firmele care scot locuri de muncă în domeniul pe care ea l-a studiat, dar experienţa profesională, pe care nu i s-a dat şansa să o capete, a fost principala piedică în ocuparea postului. Între timp, tânăra s-a înscris şi la Facultatea de Litere, specializarea Relaţii Publice, cu speranţa că va avea mai mult succes. În prezent, a ajuns să îşi dorească să lucreze oriunde ca să nu mai trăiască din banii părinţilor. „Nu îmi permit să am pretenţii pentru că în tot timpul care a trecut de la terminarea facultăţii şi până acum mi-am pierdut încrederea în mine şi sunt dispusă să lucrez pe orice post“, spune Anca.
În situaţia ei sunt majoritatea tinerilor din Craiova. Ioana Catalina a terminat Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Asistenţă Socială, anul trecut, şi până acum nu a avut nici o şansă se se angajeze. „Nici m