Dascălii care predau discipline cu puține ore pe săptămână sunt nevoiți să predea în mai multe școli.
Naveta unui dascăl în câteva școli a devenit o obișnuință în sistemul de învățământ. Cu cât au mai puține ore pe săptămână, cu atât numărul școlilor în care predau este mai mare. Pentru a acoperi cele 18 ore care alcătuiesc o catedră completă, dascălii sunt nevoiți să facă naveta în două și chiar trei școli.
6 din cele 22 de cadre didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mureșianu”, din comuna Bâra, fac naveta în mai multe școli. ”Profesoara de educație tehnologică, de exemplu, predă în școlile din comunele Doljești, Boghicea și Bâra. Este soarta dascălilor care predau o oră sau două pe săptămână și care nu pot obține la școlile din comună o catedră completă de 18 ore. Numărul orelor la unele discipline școlare s-a redus odată cu scăderea populației școlare și cu reducerea cheltuielor din învățământ”, a precizat profesoara Mariana Tăbâltoc, directorul Școlii Gimnaziale Bâra.
Aceeași situație se întâmplă și la Școala Gimnazială Oniceni. ”În comuna Oniceni sunt două școli gimnaziale, în localitățile Oniceni și Solca. Ca urmare, cei mai mulți dascăli predau în ambele școli, dar și la școli din Roman sau comune apropiate. Orarul trebuie făcut în așa fel încât dascălii să poată ajunge în școlile unde au ore”, a spus profesorul Dan Vântu, directorul Școlii Gimnaziale Oniceni.
Prezența în școală a unora dintre dascăli numai o zi sau două pe săptămână se reflectă, de multe ori, în rezultatele școlare, dar și în relația profesor-elev.
Decontarea navetei cadrelor didactice din învățămîntul preuniversitar rural rămâne o problemă sensibilă. Cea mai mare parte a primăriilor din zona limitrofă Romanului nu mai decontează naveta, motivând lipsa banilor. Ca urmare, dascălii trebuie să scoată bani din buzunar pentru a ajunge în școlile unde preda