România şi Grecia, care vor juca pe 15 şi pe 19 noiembrie în barajul de calificare la CM 2014, s-au întâlnit de 30 de ori. Tricolorii au câştigat 17 meciuri, iar elenii doar 5. În prima dispută s-a consemnat şi cel mai mare scor: 8-1 pentru noi, pe 25 mai 1930, la ultimul joc al românilor înainte de plecarea spre Cupa Mondială din 1930, din Uruguay.
Meciul cu Grecia a contat pentru Cupa Balcanilor şi a adunat în tribunele arenei ONEF din Bucureşti 15.000 de spectatori, printre care şi 2.000 de eleni. Eroul a fost atacantul Rudy Wezter, care, revenit “fără obligaţii financiare” din Ungaria, a marcat cinci din cele opt goluri tricolore! “Ne-a fost sortit să scriem cea mai scumpă şi mai frumoasă pagină din istoria footbalului indigen, în luna lui Maiu, în luna ce caracterizează tinereţea, dragostea înfiripată şi credinţa statornică”, a notat cotidianul Rampa, după victoria zdrobitoare în faţa Greciei, 8-1. Elenii au digerat cu greu dezastrul, acuzându-i pe români că au folosit numai jucători “profesionali”.
Elenii au făcut contestaţie
Federaţia greacă a depus la Comitetul Cupei Balcanilor o contestaţie asupra lui Wetzer, care venise recent de la Pecs (Ungaria), unde avusese statut de profesionist. Contestaţia a fost respinsă. De fapt, pentru băieţii noştri nici nu mai conta. Erau deja la gară în aşteptarea trenului cu care începeau, la clasa a II-a, lunga călătorie spre Uruguay, la prima Cupă Mondială. Se va repeta după 83 de ani istoria? Să sperăm că da! Wetzer, prieten cu «drăgălaşul»
Fost coleg cu Wetzer (foto în caricatură) la Rovine Craiova şi, apoi, sub comanda lui la Dinamo, Angelo Niculescu (92 de ani) ne-a spus: “Wetzer era atacant de clasă, cel mai bun. Avea tehnică, îi plăcea să dea din voleu! Cu piciorul drept era artist. În afara fotbalului, avea altă patimă: băutura. Îi plăcea «drăgălaşul », era regele şpriţului”.