Perfecţionarea instrumentelor astronomice a permis efectuarea unor măsurători care ar fi părut imposibile acum 100 de ani. Aceste instrumente ne ajută să vedem galaxii extrem de îndepărtate faţă de noi, care s-au născut la puţină vreme după Big Bang. Recent a fost astfel identificată o nouă galaxie, Z8_GND_5296, care este cea mai îndepărtată şi mai veche văzută vreodată.
Studiul acestei galaxii ne va ajuta să înţelegem cum au evoluat primele galaxii din Univers şi ce s-a petrecut într-o perioadă în care acesta era foarte „tănâr”.
Un grup de astronimi de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, condus de Steven Willner, au reuşit să descopere cea mai îndepărtată galaxie văzută vreodată. Este în acelaşi timp şi cea mai veche galaxie pe care o cunoaştem, întrucât ţinând cont de viteza constantă a propagării luminii, galaxiile cele mai îndepărtate sunt şi cele care au început să emită lumina mult înaintea celor apropiate de noi.
Noua galaxie, denumită Z8_GND_5296, a luat naştere la circa 700 milioane de ani după Big Bang. Considerând că vârstă actuală a Universului este în jur de 13.8 miliarde de ani, asta înseamnă că galaxia nou descoperită s-a format când Universul avea doar 5% din actuala vârstă. Dacă comparăm vârsta actuală a Universului cu cea a unei persoane care are 80 de ani, atunci galaxia Z8_GND_5296 s-a format când Universul ar fi avut 4 ani! Un mic copil...
Descoperirea această a fost făcută cu ajutorul unui nou instrument, MOSFIRE (Molti-Object Spectrometer for Infra-Red Exploration) la W.M. Keck Observatory din Hawaii. Acest instrument este capabil să măsoare în infraroşu (radiaţie asemănătoare luminii, însă având o energie mai mică decât această) şi să studieze mai multe obiecte în acelaşi timp. Au fost studiate în detaliu 43 de galaxii care se presupunea că s-au format curând după Big Bang.
Rezultatele studiului au fo