Uriasa operatiune de decontaminare de la centrala nucleara japoneza de la Fukushima, deteriorata de puternicul seism si de valul tsunami care i-a urmat in martie 2011, se dovedeste a fi un al doilea dezastru pentru regiune.
Cauza o reprezinta exploatarea muncitorilor implicati in aceste lucrari si a tentaculelor temutei mafii japoneze, Yakuza, care incearca sa puna mana pe contracte, scrie Reuters intr-o ancheta jurnalistica pe aceasta tema.
Pentru a analiza conditiile de munca de la Fukushima, agentia de presa a chestionat peste 80 de muncitori, angajatori si functionari implicati in aceasta operatiune fara precedent in istorie.
O plangere comuna a putut fi constatata: dependenta de o retea tentaculara de subcontractanti, multi dintre ei neexperimentati in activitatile nucleare si dintre care unii, potrivit politiei, au legatura cu crima organizata.
Guvernul nipon a pus banii fara a se implica. Tokyo Electric (TEPCO), gigantul care exploateaza instalatia de la Fukushima, trebuie sa rezolve problema. Dar daca institutiile doresc sa repare daunele cauzate de accident, TEPCO trebuie, in primul rand, sa redreseze situatia financiara cauzata de dezastrul centralei nucleare.
Si chiar incearca sa o faca, dar nota de plata este prezentata angajatilor si onorata de catre acestia, in special de acele companii care subcontracteaza lucrarile, pentru ca interesul societatii-mama este acela de a mentine costurile sub preturile pietei.
In acest domeniu, multe companii sunt improvizate, incercand doar sa ia niste
lucrari. Neavand o structura organizatorica sa poata garanta siguranta muncitorilor, aceste companii reprezinta un pericol. In unele cazuri, angajarile sunt facute intr-un mod pripit, cu o forta de munca nepotrivita pentru rolul necesar si cu riscuri majore atat pentru sanatate cat si pentru medi