Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este Ocrotitorului Bucureştiului încă din secolul al XVIII-lea. Tradiţia Bisericii consideră că prezenţa sfintelor sale moaşte în Catedrala Patriarhală i-a scăpat de multe rele pe bucureşteni, printre care ciuma, seceta sau holera. Prăznuirea sa pricinuieşte, an de an, un amplu pelerinaj în care zeci de mii de oameni i se închină şi îi cer ajutorul.
Cine a fost Cuviosul Dimitrie Basarabov
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a născut într-o familie modestă din satul Basarabi, din sudul Dunării, şi a trăit în secolul al XIII-lea. Prima parte a vieţii şi-a petrecut-o ocupându-se de creşterea vitelor, după care a plecat la mănăstire şi s-a dedicat pustniciei, retrăgându-se într-o peşteră. După o viaţă întreagă de sihăstrie, tradiţia spune că, înainte de a muri, Sfântul s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, iar în timp a fost acoperit de apele râului Lom. Moaştele sale au fost descoperite, în albia râului, de părinţii unei fetiţie care pătimea de duh necurat, care s-a vindecat după ce trupul neputrezit al Cuviosului a fost scos din apă, scrie crestinortodox.ro.
Cum a ajuns Sfântul ocrotitorul Bucureştiului
Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov au fost aduse în Bucureşti în anul 1774, când generalul rus Petru Saltacov a luat moaştele din satul Basarabi, cu intenţia de a le duce în Rusia, însă, la rugămintea negustorului macedonean, Hagi Dimitrie, şi a mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti. Salticov le-a dăruit poporului român. Conform altei variante istorice, negustorul ar fi cumpărat moaştele cu o sumă foarte mare de bani, iar apoi le-a donat Mitropoliei, conform istoricului Dan Falcan. Moaştele au fost aşezate, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.
Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat, oficial, ocrotitorul oraşului Bucureşti de către