Deşi actorii pieţei de capital nu văd în eşecul ofertei de listare AdePlast cel mai mare rău de pe pământ, reprezentanţii mediului de afaceri îi contrazic, spunând că acest rateu poate descuraja multe firme care ar avea nevoie de finanţare şi ar fi dorit să apeleze la piaţa de capital.
* Mihai Ionescu: "În ţara noastră, există o criză de finanţare, nu una de cerere"
"Bursa noastră gâfâie de atâţia ani şi de abia a acţionat la câteva oferte, cum ar fi Nuclearelectrica şi probabil la Romgaz", consideră Mihai Ionescu, Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), potrivit căruia, pentru o firmă privată, este foarte greu să apeleze la finanţarea prin piaţa de capital.
Domnia sa consideră că reprezentanţii AdePlast au fost extrem de curajoşi şi îi felicită pentru că au încercat acest lucru.
"Cred că AdePlast a luat în calcul şi eşecul şi nu ar trebui să se descurajeze, ci să demonstreze celor care au avut curajul să subscrie că, dacă oferta ar fi reuşit, n-ar fi făcut o alegere greşită", a comentat Mihai Ionescu. În opinia sa, exemplul AdePlast trebuie să fie perceput şi de alţi privaţi care vor să iasă pe piaţă.
Preşedintele ANEIR ne-a mai declarat: "Oferta AdePlast a picat între două societăţi extrem de atractive - Nuclearelectrica şi Romgaz - cu perspective certe de profitabilitate. Era greu de prevăzut că va avea succes".
Mihai Ionescu apreciază că greşeala a fost a consultantului ofertei: "Vina principală este a consultanţilor, aceştia nu au avut flerul să simtă pulsul pieţei. Consultanţii AdePlast nu au lovit doar în firma de construcţii, ci şi în alte companii care intenţionau să se finanţeze prin bursă. Este un eşec cu bătaie lungă. Se poate rata o sursă de finanţare, care predomină în multe alte ţări".
Potrivit domnului Ionescu, în ţara noastră, există o criză de f