În 2010, la Salonul de Invenţii de la Geneva, tehnica dializei fără aparat a fost premiată cu aur. Însă rodul muncii unei echipe de specialişti români, coordonată de prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, nu a fost pus în practică nici până în prezent, cel mai probabil pentru că ar strica afacerea numită dializă.
În România există aproape 10.000 de pacienţi dializaţi pentru insuficienţă renală cronică, iar costul terapiei acestor bolnavi - suportat de CNAS - depăşeşte o sută de milioane de euro pe an. Industria de profil s-a dezvoltat. Există aparate de dializă portabile, există clinici private care vin şi fac dializă la domiciliul pacienţilor, există bolnavi care fac drumuri lungi, o dată la câteva zile, până la cel mai apropiat centru. Fără asta, viaţa lor ar fi curmată brusc. Însă, în 2010, prof. dr. Alexandru Ciocâlteu, managerul Spitalului “Sfântul Ioan”, din Bucureşti, împreună cu doi tineri colaboratori, doctorii Cristina David şi Alexandru Ionel Checheriţă, a inventat o metodă revoluţionară de dializă: peritoneofiltrarea sau dializa fără aparat. Din păcate, inventatorii aparatului îşi caută încă sponsorii, deşi preţurile pentru tratament ar scădea de 10 ori.
În ce constă peritoneofiltrarea
"Rolul rinichiului va fi preluat de peritoneul bolnavului. Pacientului i se implantează, sub piele sau endoscopic, două echipamente. Un manşon biocompatibil va comprima vena portă, va «stoarce» controlat toxinele şi le va elimina prin vezica urinară printr-o valvă unidirecţională. Dacă acum costul anual pentru dializarea unui pacient se ridică la 20.000 de euro, noua metodă îl va reduce la 5.000. Dacă în lume, acum, dializa costă peste 500 de miliarde de euro, metoda înseamnă 10% din costuri. Sunt convins că am deranjat pe mulţi", afirmă prof. dr. Ciocâlteu.
Viaţa pacientului revine la normal
Cu noua inve